Jälleen uutta kohti

Heinäkuu kului näissä maisemissa Päijänteen rannalla

Loppukesän häivähdys ilmassa tarkoittaa aina kullekin koulutuksen parissa viihtyvälle uutta alkua ihan yhtä lailla kuin kalenterin kääntyessä tammikuulle. Omalla kohdallani tulevan syksyn myötä käynnistyy kunnolla väitöstutkimukseni kolmannen vuoden jälkimmäinen puolisko. Se tuo mukanaan monin tavoin uuden alun, kun vaihdan jälleen maata ja kaupunkia yhden Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen. Suuntanani on vähemmän yllättävästi taas Yhdysvallat, missä suuntaan New Havenin pikkukaupunkiin, joka tunnetaan parhaiten Yalen yliopiston kotina. Ensi lukuvuoteni kuluukin juuri Yalessa oman väitöstutkimukseni parissa – tällä kertaa Fulbright-stipendiaattina.

Viime lähdöstäni on kulunut kaksi vuotta ja tällä kertaa matkavalmistelut ovat sujuneet jo hyvällä rutiinilla sekä onneksi myös helpommin kuin viimeksi – silloin jännitin viisumihaastattelun järjestymistä elokuulle saakka, kun koronarajoitukset olivat aiheuttaneet Yhdysvaltain suurlähetystöön haastattelukaaoksen. Lopulta kävin silloin viisumihaastattelussa Pariisissa saakka, kun nyt riitti visiitti Etelä-Helsinkiin. Lähtöä helpottaa myös se, että nyt minulla on myös parempi käsitys siitä, mihin olen menossa. Vaikka yliopisto on eri ja kaupunki myös, osaan toimia jo paremmin yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa ja ymmärrän, miten asiat toimivat (tai eivät toimi).

Toisaalta nyt tuntuu myös siltä, että jätän enemmän taakseni kuin viimeksi. Silloin väitöstutkimustani oli takana vasta puoli vuotta ja senkin olin viettänyt pääsääntöisesti etätöissä kotona, joten olin enemmän kuin valmis muutokseen ja uuteen alkuun. Viime vuoden aikana olen ehtinyt juurtua yliopistolle Helsingissä ja ylipäätään taas elämään Suomessa, joten alku uudessa kaupungissa tuntuu myös haikealta ja vähän myös raskaalta, kun koko arki pitää rakentaa alusta. Luotan silti, että kaikki sujuu kuitenkin hyvin ja alun jälkeen elämä alkaa rullata eteenpäin taas mallikkaasti.

Viime reissun tapaan aion aktivoitua myös näiden tekstien parissa ja kirjoitella väitöskirjan ohessa kaikenlaisia ajatuksia elämästä ja tutkimuksesta Yhdysvalloissa. Luvassa on siis ehkä jälleen kalkkunoita, ehkä lumimyrskyjä ja ainakin kaunis yliopistokampus, hienoja kirjastoja sekä paljon tutkimusta!

Jätä kommentti